Kansan Arkiston kyselyn voittajat arvottu

Kansan Arkiston ja  KSL-opintokeskuksen arkistokysely päättyi ja vastanneiden kesken arvottiin Museokortti ja kirjapalkintoja. Museokortin voitti Eija Laakso Suomussalmen Eläkeläisistä. Kirjapaketit postitetaan 17 onnekkaalle. Voittajille ilmoitetaan erikseen.

Kysely toteutettiin KSL-opintokeskuksen kanssa. Tiedotus tapahtui arkiston ja KSL:n verkkosivuilla ja somekanavissa.  Tarkoituksena oli selvittää, kuinka hyvin arkisto kentällä tunnetaan ja millaista ohjausta ja neuvontaa järjestöväki kaipaa jatkossa. Vastauksia tuli 83 kappaletta.

Hyvä että historiaa arkistoidaan! Arkistointi on osa järjestötoimintaa!

Kysely paljasti, että kentällä kaivattiin arkistokoulutusta. Kansan Arkiston olemassaolo tiedetään varsin hyvin. Jopa puolet vastanneista oli asioinutkin arkistossa. Kysely osoitti myös, että paperinen arkistointi on edelleen vallalla. Aineistoaan digitoi 11 prosenttia vastanneista ja digiarkisto oli prosentilla vastaajista.

Kansan Arkiston laajennettu oikeus säilyttää sellaisia henkilötietoja, jotka järjestön pitäisi hävittää (esimerkiksi vanhentuneet jäsenluettelot) oli järjestökentällä huonosti tunnettu asia. Ohjausta ja neuvontaa tarvitaan lisää.

Arkistoinnin arvo tunnustettiin laajasti ja arkisto sai kiitosta tekemästään työstä. Useammassa vastauksessa todettiin historian arkistointi tärkeäksi ja kysely ajatuksia herätteleväksi. Arkistokoulutusta kaivattiin laajasti. Erityisesti tukea toivottiin perinteiseen arkistointiin ja arkistoinnin suunnitteluun. Ohjausta ja neuvontaa kaivattiin etä- ja lähikoulutuksina sekä kirjallisina ohjeina.

 

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!