Mikä Kansan
Arkisto on?
Kansan Arkisto on Suomen vasemmistolaisen työväenliikkeen ja kansalaisjärjestöjen keskusarkisto, joka tallentaa kokoelmiinsa järjestöjen ja yksityishenkilöiden asiakirjallista historiaa. Arkisto on perustettu vuonna 1945 ja asiakirjoja on vajaa 5 000 hyllymetriä. Vanhimmat asiakirjat ovat vuodelta 1785 ja uusimmat 2000-luvulta.
Kansan Arkistoa ylläpitää Yhteiskunnallinen Arkistosäätiö, jonka ylin päättävä elin on valtuuskunta. Toiminnasta vastaa valtuuskunnan valitsema hallitus: Tauno Saarela pj, Laura Lodenius, Raimo Parikka, Jorma Pikkarainen, Minttu Sillanpää, Vihtori Suominen ja Riikka Taavetti. Hallituksen sihteerinä toimii Kari Määttänen ja esittelijänä Marita Jalkanen.
Arkisto saa toimintaansa valtionapua ja toimii Kansallisarkiston valvonnassa ja yhteistyössä muiden yksityisten keskusarkistojen ja työväenperinnettä tallentavien laitosten kanssa.
Kansan Arkisto on kaikille avoinna!
MITÄ ARKISTO TEKEE?
- Kokoaa ja tallentaa kansalaisjärjestöjen, työväenliikkeen ja työväestön sosiaali- ja kulttuurihistoriaan liittyvää aineistoa
- järjestää
- luetteloi
- kuvailee
- palvelee tutkijoita ja muita tiedontarvitsijoita
- ohjaa ja kouluttaa yhteisöjä arkistonhoidossa
- asettaa aineistot tutkijoiden ja muiden tietoa hakevien käytettäväksi
Tervetuloa tutkimaan!
MISTÄ AINEISTO?
Kansan Arkiston kokoelmat karttuvat yksityisten ja yhteisöjen lahjoituksilla sekä erilaisilla keruilla. Tallennusalueena on koko Suomi. Arkisto toimii Vasemmistoliiton ja sen toimintaan liittyvien järjestöjen ja verkostojen sekä useiden kansalaisjärjestöjen päätearkistona.
ARKISTON VAIHEET LYHYESTI
Työväenliikkeen ja erilaisten kansalaisjärjestöjen historiaa on tallennettu Kansan Arkistoon seitsemän vuosikymmenen ajan.
Suomen Kommunistinen Puolue perusti arkiston toukokuussa 1945. Kiellettyinä olleet vasemmistolaiset järjestöt aloittivat toimintansa ja laajentuivat yhteiskuntaelämän eri aloille. Arkisto ryhtyi laajaan aineiston keruuseen ja avautui tutkijoille.
Vuonna 1956 perustettiin Yhteiskunnallinen Arkistosäätiö, joka sai SKP:n arkiston kokoelmat haltuunsa. Kansandemokraattisen liikkeen yhteinen keskusarkisto sai nimen Kansan Arkisto.
1970-luvulla arkisto laajensi hankintapolitiikkaansa kansalaisjärjestöihin ja 1980-luvulta lähtien keruussa on painottunut henkilöhistoriallinen aineisto.
1990- ja 2000-luvulla arkiston keruun piiriin ovat tulleet myös ympäristöjärjestöt.
Arkiston toimintaa ohjaavat säännöt
Säännöt 2019 (pdf)
Kansan Arkiston strategia 2021-2025
Kansan Arkiston strategia 2021- 2025
Kansan Arkiston vuosikertomus 2022
Kansan_Arkiston_vuosikertomus_2022
Tietosuoja
Tietosuoja (pdf)
Saavutettavuusseloste
Saavutettavuusseloste (pdf)
Kansan Arkiston kokoelmat
Arkiston vanhimmat asiakirjat ovat Helsingin karvarikisällien pöytä- ja kassakirjat vuodelta 1785. Suurin osa aineistosta on viimeisen sadan vuoden ajalta, ensimmäisten työväenyhdistysten perustamisesta tähän päivään.
Asiakirjakokoelmiin ( Aineiston luokitusjarjestelma PDF:nä ) kuuluu työväenjärjestön arkistoja eri puolilta maata, kansalaisjärjestöjen (kulttuuri- ja sivistysjärjestöjen, eläkeläisyhdistysten, keräystoimikuntien, harrastajateattereiden, talotoimikuntien jne.) arkistoja, työväenlehtien ja kirjapainojen arkistoja, erikoiskokoelmat, jäljenne- ja lehtileikekokoelmat ja henkilöhistorialliset kokoelmat. Asiakirja-aineistoa on yli 3 700 hyllymetriä. Osa arkiston tekstiasiakirjoista on digitoitu. Löydät listan digiaineistosta täältä.
Valokuvakokoelma ( Kuvaluokitus PDF:nä ) sisältää noin kaksi miljoonaa valokuvaa. Aihe piireinä ovat työväen järjestötoiminta, kansalaisjärjestöt, poliittiset tapahtumat, henkilökuvat ja työväestön elinolot: asuminen, työ, työttömyys ja vapaa-ajan vietto. Kotimaisten kuvien lisäksi kokoelmassa on myös ulkomaalaisia valokuvia.
Julistekokoelmaan kuuluu vajaa 8 000 julistetta, joista osa on järjestetty ja luetteloitu aiheenmukaisesti (mm. työväenpuolueet, ammattiyhdistystoiminta, kansalaisjärjestöt, vaalit, työväenlehdet, kulttuuri, urheilu- ja huvitilaisuudet) Julistekokoelmassa on myös ulkomaisia julisteita. Osa kokoelmasta on valokuvattu.
Postikorttikokoelmassa on noin 1500 aiheenmukaisesti järjestettyä korttia ja merkkikokoelmassa on noin 2000 työväenjärjestöjen merkkiä ja tarraa. Kuvataidekokoelma sisältää maalauksia, piiroksia, grafiikkaa, veistoksia ja luonnoksia yli sadalta taiteilijalta niin ammattilaisilta että harrastajilta.
Ääni- ja kuvatallennekokoelma koostuu työväen muistitietoa ja perinnettä sisältävistä haastatteluista ja muistelmiasta, kokouksien ja tilaisuuksien äänitteistä,äänilevyistä ja videonauhoista. Tallenteita kokoelmassa on hiukan reilu 11 000 kappaletta. Elokuvakokoelma on siirretty Kansalliseen Audiovisuaaliseen Instituuttiin (KAVI), jossa se on Kansan Arkiston luvalla käytettävissä.
Käsikirjasto sisältää noin 15 000 painatetta, joiden aihepiireinä ovat poliittinen historia, sosiaali- ja kulttuurihistoria, työväenliike, henkilöhistoria, taiteet ja kaunokirjallisuus.
KANSAN ARKISTON YSTÄVÄT RY
Kansan Arkiston ystävät ry on vuonna 1994 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on koota yhteen työväenliikkeen aatteellisista, sivistyksellisistä ja järjestöllisistä perinteistä ja historiasta kiinnostuneita kansalaisia, kehittää ja tukea Kansan Arkiston toimintaa ja syventää työväenperinnetyön tuntemusta.
Yhdistys järjestää mm. esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia ja tukee Kansan Arkiston keruutyötä levittämällä tietoa arkistosta. Yhdistyksen jäsenet saavat kutsun Kansan Arkiston ystävät ry:n kirjatilaisuuksiin, joita järjestetään keväisin ja syksyisin noin kerran kuussa. Yhdistyksessä on noin 130 henkilöjäsentä.
Kansan Arkiston ystävät -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja on Kauko Aaltonen, Pirjo Kaihovaara, Matti Lääperi, Marju Maijo, Arja Mäntyniemi, Taisto Terävä, sekä Kansan Arkiston edustajana Pia Pursiainen.
Yhdistyksen jäsenmaksu on 20 EUR/vuosi. Tilinumero on Danske Bank FI87 8000 1570 2853 47.
Jos haluat liittyä jäseneksi tai haluat lisätietoja Kansan Arkiston ystävät ry:stä, ota yhteyttä Kansan Arkistoon.
Yhteystiedot:
Kansan Arkiston ystävät ry c/o Kansan Arkisto, Vetehisenkuja 1,00530 Helsinki
info@kansanarkisto.fi