ARKIVETS SAMLINGAR
Till dokumentsamlingarna hör över 5000 arbetarorganisationers arkiv från hela landet, ca 1700 övriga medborgarorganisationers (kultur- och bildningsorganisationer, pensionärsföreningar, insamlingskommittéer, amatörteatrar, husstyrelser, fackavdelningar osv.) arkiv, specialsamlingar, kopie- och urklippssamlingar samt personhistoriska samlingar. Dokumentsamlingen omfattar över 3300 hyllmeter.
Helsingfors garvaregesällers protokoll- och kassaböcker från år 1785 är arkivets äldsta dokument. Största delen av materialet är från senaste århundrade, från det den första arbetarföreningen grundades till idag.
Fotosamlingen innehåller över 1 100 000 foton, som har ordnats enligt motiv, från 1800-talet till våra dagar. Motivindelningen är arbetarnas organisationverksamhet, medborgarorganisationer, politiska händelser, personfoton och arbetarnas levnadsförhållanden; boende, arbete, arbetslöshet och fritid. I samlingen finns också utländska foton. En del av fotosamlingen är digitaliserad. (www.arjenhistoria.fi).
I affischsamlingen ingår ca 7 000 affischer, av vilka över 3500 har ordnats och katalogiserats enligt motiv (bl.a. arbetarpartierna, fackföreningsverksamheten, medborgarorganisationerna, val, arbetartidningarna, kultur, idrott och nöjesevenemang). I affischsamlingen ingår också utländska affischer. En del av samlingen har digitaliserats.
I postkortssamlingen ingår ca 1500 kort som har ordnats enligt motiv.
I märkessamlingen finns ca 2000 arbetarföreningars märken och dekaler.
Bildkonstsamlingen innehåller målningar, teckningar, grafik, skulpturer och skisser av ca 100 konstnärer, såväl etablerade som amatörer. I samlingen finns drygt 570 verk som har donerats av privatpersoner och arbetarorganisationer.
I ljudbandssamlingen finns intervjuer om arbetarrörelsens minnen och traditioner, ljudband från möten och evenemang samt grammofonskivor och videon. En del av samlingen är digitaliserad. Inspelningarna är sammanlagt 67 hyllmeter.
Filmsamlingen (270 filmer) har överförts till Nationella audiovisuella institutet (Kavi). En del av filmerna finns på video (VHS, DVD) och kan ses på Folkets Arkiv.
Handbiblioteket innehåller ca 14 000 tryckalster vars motiv är Finlands historia (politiska historia, social- och kulturhistoria), arbetarrörelsen, kultur, konst, personhistoria och skönlitteratur.
Arkivets användning
Folkets Arkivs samlingar står obegränsat till forskares användning, såvida man inte kommit överens om begränsningar i överlåtelseavtalet. Användaren förbinder sig, då han/hon undertecknar beställningen att följa lagar och bestämmelser om dokumentens offentlighet och auktorsrätt. Största delen av samlingarna finns i forskarsalens närhet och forskaren får materialet till sitt förfogande efter det att beställningsblanketten har undertecknats. Beställt material, som finns i arkivets fjärrlager, finns till påseende på måndagar. Arkivet lånar inte ut materialet.
På arkivdatabasen Planeetta kan man se dokumentsamlingarnas huvudkatalog I elektronisk form (http://www.kansanarkisto.fi/tietokanta.htm).
Databasen innehåller digitaliserade document som kan studeras direkt på webben. En del av Finlands Kommunistiska Partis och Finlands Folkdemokratiska Partis protokoll har digitaliserad.
Folkets Arkivs bilder och affischer i digital form finns på webbportalen www.arjenhistoria.fi. Tjänsten utgör en kanal mellan finskt arbetsliv, vetenskap, teknik och socialhistoriska samlingar. Via tjänsten kan man beställa digitaliserade bilder från Folkets Arkiv samt ge respons/korrigera information. Arjenhistoria-portalen innehåller över 30 000 foton av Folkets Arkiv.
Arkivets service Kopior och fjärrlån
Forskarna kan beställa kopior av arkivmaterialet och fotografier. De levereras till kunden också på beställning mot postförskott. Kopiornas prislista finns till påseende i dejoureringen. Mikrofilmer och dokument sänds på beställning till landskapsarkiven som fjärrlån. Beställaren betalar avsändningskostnaderna.
Vägledning i arkivering
Arkivet ställer till förfogande åt distrikts- och grundorganisationer skrifter i hand- ledning för arkivskötsel och insamling av arkivmaterial.
Vägledning i arkivering
- Organisations arkiv
A. Den gamla arbetarrörelsens organisationer
B. Finlands Kommunistiska Parti
C. 1920- och 1930 -talens vänsterorienterade organisationer
D. Folkdemokratiska organisationer och Vänsterförbundet
E. Fackliga organisationer
F. Övriga organisationer - Arbetartidningarnas och tryckeriernas arkiv
- Specialsamlingar
A. Klasskriget 1918
B. Arbetsplatstidningar
C. Programverksamhet
D. Arbetarnas levnadsförhållanden
E. Politiska häktningar 1919 – 1944
F. Spanien 1936 – 1939
U. 1960- och 1970 -talens alternativa tidningar och tidskrifter - Kopie- och tidningsurklippssamlingar
- Personarkiv
- Memoarer
A. Biografier
B. Minnen från klasskriget 1918
C. Minnen från FKPs verksamhet 1919 – 1938
D. Minnen från arbetarrörelsens verksamhet
E. Beskrivningar över sociala förhållanden - Biografika-samlingarna
- Ljud- och bildinspelningar
BILDARKIVET
- Fotografier
- Affischer
- Postkort
- Bildkonst
- Märken
På Svenska | In English | Suomeksi
Folkets Arkiv, som upprätthålls av Samhälleliga Arkivstiftelsen, är centralarkiv för den vänsterorienterade arbetarrörelsen och medborgarorganisationer. Arkivet grundades år 1945 och har sedan år 1975 erhållit lagstadgat statsbidrag. Folkets Arkiv är en öppen institution för alla som idkar forskning.
Postadress:
Strömkarlsgränden 1 (Vetehisenkuja 1), 00530 Helsingfors
Telefon
+358-(0)44-721 0320 Dejour/Forskarsalen
+358-(0)44-721 0304 Bildarkivet
+358-(0)44-721 0302 Expeditionen
+358-(0)044-721 0306 Arkivchef
E-mail: info@kansanarkisto.fi
Forskarsalen öppet ti-fre 9-16
Expeditionen öppet må-fre 9-16
FOLKETS ARKIV
- samlar och bevarar material med anknytning till medborgarorganisationer, den vänsterorienterade arbetarrörelsen och arbetarnas social- och kulturhistoria (dokument, tryckalster, ljudband och bilder)
- ordnar och katalogiserar materialet
- ger service åt forskare, studerande och andra intresserade
- ger arbetarorganisationerna och andra samfund handledning och utbildning i arkivvård
- hjälper att samla arbetartraditioner och uppbevara dem
- befrämjar vetenskaplig forskning som baserar sig på arkivets samlingar
VI TAR EMOT DONATIONER!
Folkets Arkiv insamlar kontinuerligt arkivmaterial för historieforskning. Materialet bevaras i arkivet och står till buds för kommande generationer.