Etusivulle


Klikkaa kuva suuremmaksi

Suomen Ammattijärjestön valtuuskunta
Petroskoissa 1927. Keskellä Mikko Ampujan vasemmalla puolella Karjalan neuvostotasavallan pääministeri Edvard Gylling. Toinen rivi ylhäältä kolmas vasemmalta presidentti Santeri Nuorteva.

santeri.jpg (8825 bytes)
Santeri Nuorteva

edvard.jpg (10328 bytes)
Edvard Gylling
ja Mikko Ampuja


SAJ:N VALTUUSKUNTA 1927

Suomen ammattijärjestön valtuuskunta (työläisvaltuuskunta) matkusti Neuvostoliittoon pitkällisten valmistelujen jälkeen toukokuussa 1927. Venäjän ammattijärjestö oli lähettänyt kutsun Suomen ammattijärjestölle ja pyytänyt valtuuskunnan lähettämistä "tutkimusmatkalle" Neuvostoliittoon, kertoo valtuuskunnan puheenjohtajaksi valittu kansanedustaja Mikko Ampuja muistelmateoksessaan "Pajasta parlamenttiin".  Työväenliikkeessä oltiin innokkaita tutustumaan naapurimaahan ja matkaa oli odotettu hartaasti. Valtuuskunnan muut jäsenet olivat Vilho Toivari, Saima Raunio, J.H. Sihvola, T. Pöyry, Isak Heikka (sihteeri), Kauno Sevander, Greta Hiltunen, Kalle Selin, Eino Laine, F.V. Salonen, Rich. Koivuluoma ja Emil Turunen. Matkakuvaus löytyy myös SAJ:n toimintakertomuksesta vuodelta 1927.

SAJ:n valtuuskunta kierteli kuukauden ajan ympäri Venäjää Leningradista  Moskovan ja Harkovan kautta aina Krimille saakka ja tutustui tehtaisiin, kaivoksiin ja nähtävyyksiin tavaten mm. Neuvostoliiton presidentin Kalininin, ammattijärjestön puheenjohtajan Tomskin, tehtaantyöläisiä, kaivosmiehiä ja talonpoikia, lääkäreitä ja johtajia. Lopuksi käytiin vielä Petroskoissa.  Matkan aikana otetut kuvat (kaikkiaan 19 kuvaa) ovat enimmäkseen vierailukohteissa näpättyjä ryhmäkuvia valtuuskunnan jäsenistä ja vierailun isännistä ja oppaista. Kansan Arkistossa ne kuuluvat  Suomen Ammattijärjestön arkistoon. 


Etusivu / Sisältö Seuraava sivu Lähteet