Etusivulle

Kuva isompana     uksila2.jpg (7544 bytes)
Osuuskaupallinen retkikunta Rajajoen asemalla
heinäkuussa 1928. Pienessä kuvassa valokuvaaja Hannes Uksila.


OSUUSKAUPALLINEN RETKIKUNTA 1928         

Osuuskaupallinen retkikunta lähti kohti Moskovaa heinäkuussa 1928 osallistuakseen Sentrosojusin (Venäjän osuuskauppaliikkeen keskuskunta) kansainväliseen juhlakongressiin. Suomen lisäksi kongressiin osallistuivat Englannin, Skotlannin, Ranskan, Ruotsin, Puolan ja Latvian osuustoimintajärjestöjen edustajat, Kansainvälinen Osuustoimintaliitto ja Naisten kansainvälinen osuustoimintakilta.

Retkikunta matkusti ympäri Neuvostoliittoa ja tutustui ennen kaikkea osuustoimintaliikkeeseen, mutta ehti katsella myös museoita ja nähtävyyksiä. Matkalla oli mukana Kuluttajain lehden valokuvaaja ja toimittaja Hannes Uksila, joka tallensi kamerallaan näkymiä matkan varrelta, toivon ja rakentamisen, mutta myös köyhyyden ja vaikeuksien ajasta. Kuluttajain lehdessä ilmestyi sittemmin kolme artikkelia kongressista ja retkikunnan kiertomatkasta.
 

Osuuskaupallisen retkikunnan matkakuvat, on liimattu albumiin, joka kuuluu J.W. Kedon (1884-1947) henkilöarkistoon. Albumissa on kaikkiaan 96 kuvaa.  (Kansan Arkisto 5 Henkilökokoelmat  Keto J.W). Keto oli KK:n (Kulutusosuuskuntien keskusliiton) puheenjohtaja,  kansanedustaja  ja osuustoimintaliikkeen vaikuttaja.

sojus2.jpg (15113 bytes)

Etusivu  / Sisältö Seuraava sivu Edellinen sivu