Arkistotietokanta

KANSAN ARKISTO
Vetehisenkuja 1
00530 HELSINKI, FINLAND
Puh (09) 753 6972
Fax (09) 739 619
info@kansanarkisto.fi


Arkistohaku                                         Paluu pääsivulle


Tervetuloa tekemään hakuja Kansan Arkiston arkistotietokannasta! (Optimoitu Internet Explorer -selaimelle).

Kannassa on perustiedot yli 6700 arkistonmuodostajasta/arkistosta. Lähes kaikki Kansan Arkiston asiakirjakokoelmat ovat haun piirissä. Tietokantaa päivitetään jatkuvasti, mutta kaikkia luettelotietoja ei ole julkaistu internetissä. Yli 80 prosentista arkistoja on myös inventointi- tai arkistoluettelot tietokannassa. Äänitteet, julisteet, kuvakokoelmat ja esineet eivät ole mukana. Muistelma- ja Biographica-kokoelmien tarkemmasta sisällöstä ei ole viety tietoja tietokantaan. Henkilöarkistojen ja eräiden muiden arkistojen luetteloihin pääset tutustumaan vain Kansan Arkiston tutkijapalvelussa. Sisältöhakuja arkistoluetteloihin voi tehdä vain Kansan Arkistossa. Varmista aineiston sijainti pdf-muotoisesta arkistoluettelosta, jos aiot tilata aineistoa tutkijasaliin.

Sulje ensimmäiseksi selaimesi avoinna olevat ikkunat, joissa on kehykset. (Muussa tapauksessa hakusi tulokset saattavat näkyä "väärässä ikkunassa".)

Arkistot hakulomakkeessa voit tehdä hakuja arkiston nimessä olevan sanan, arkistonmuodostajan toimialan ja/tai alueen (syntymä- tai kotipaikan) mukaan. Voit rajata hakusi tiettyyn vuosiväliin, jolloin tulokseksi saat vain ne arkistot, joissa on aineistoa kyseiseltä vuosiväliltä. Katkaisumerkkiä ei tarvitse käyttää.

Tarkempia neuvoja löytyy hakulomakkeen ohjelinkin kautta.

Toimiala- ja aluevalinta: Kun painat Valitse toimiala tai Valitse alue nappia, saat esiin uuden ikkunan. Paina nappia Hae ja odota tarpeeksi kauan, että hakuvalikko ehtii latautua. Ruksaa sitten valikosta haluamasi toimiala, kunta tai lääni ja paina nappia Valitut hakuehdoksi. Voit vaihtoehtoisesti kirjoittaa kunnan nimen hakukenttään ja hakea vasta sitten.

Kun olet tehnyt valintasi Arkistot hakulomakkeeseen, paina nappia Hae. Huom! Jos mitään ei tapahdu, hakutulos on 0.

Klikkaa hakutulokseksi saamasi luettelon vasemmassa sarakkeessa olevaa numeroa, niin saat eteesi hakemasi arkiston perustiedot (nimi, rajavuodet, aineiston määrä). Jos klikkaat edellä mainitun luettelon oikeanpuoleisessa sarakkeessa Tiedostot mahdollisesti löytyvää linkkiä, saat yleensä arkistoluettelon esipuheen tai muuta tietoa arkistosta.

Aineiston määrä: On ilmoitettu erikseen järjestetyn aineiston ja  järjestämättömän aineiston määrä. Jos molempien kohdalla on viiva, on aineistoa vain pieni nippu. Vain järjestetystä/inventoidusta aineistosta on luettelo tietokannassa. Henkilöarkistot on merkitty tietokannassa järjestämättömiksi. Useimmista niistä on kuitenkin järjestetty, mutta luettelo on saatavilla vain Kansan Arkiston tutkijapalvelusta. Sama koskee eräitä muita arkistoja.

Jos arkistosta on olemassa inventointi- tai arkistoluettelo tietokannassa, se löytyy luettelo napin takaa. Jos haluat saada yleiskuvan arkiston sisällöstä, valitse html -muoto. Sieltä pääset tarkastelemaan luettelon pääsarjoja ja sarjoja. Voit myös katsoa tietueita yksi kerrallaan.

Jos haluat ruudullesi arkistoluettelon, valitse pdf -muoto. Sinulla pitää olla koneellesi asennettuna Adobe Acrobat Reader. Sen saat asennettua ilmaiseksi täältä. Huomaa, että arkistoluettelon latautuminen voi kestää useita minuutteja. Jos arkistoluettelossa sijaintipaikaksi on laitettu 1 tai 2, ota yhteyttä Kansan Arkistoon aineiston tilaamiseksi.

Tilauksia tehdessäsi tarvitset arkistonmuodostajan nimen ja pdf- muotoisesta arkistoluettelosta löytyvät tiedot: sarjamerkinnän ja kansion numeron. (Esimerkiksi: KALLION DEMOKRAATTINEN YHDISTYS , FA 1 LÄHETETYT KIRJEET)

Jos haluat tehdä hakuja Kansan Arkiston oman luokittelujärjestelmän mukaan, voit kirjoittaa luokkamerkinnän kohtaan Luettelon ryhmät. (Esimerkiksi jos haluat löytää kaikki Suomi-Neuvostoliitto-Seuran Kansan Arkistossa olevat arkistot, merkitse Luettelon ryhmät -kenttään 1F7)

Ota yhteyttä Kansan Arkistoon, p. 09-753 6972, mikäli tietokanta ei toimi tai pdf:t eivät aukea. Tietokanta saattaa olla tällöin kaatunut ja vaatii korjaustoimenpiteitä. Valitettavasti emme täällä aina huomaa tilannetta, koska käytämme tietokantaa lähiverkossa. Kiitos!